Центърът на състезанието е разположен в подбалканското градче Твърдица, а скоростните отсечки са едни от класическите в България. Дълги години те са били част от легендарното рали „Златни пясъци“ и предлагат изключителни предизвикателства пред екипажите. 

Рали “Твърдица” ще бъде първи кръг от календара на БФАС, което по традиция се провежда през най-хубавия сезон на годината – лятото. Дължината на ралито 215 км от които 82.3 км са състезателни и са разделени на 7 скоростни етапа. Тази година състезанието ще се проведе официално в два дни. В събота (7-ми юли) от 16:00 ч. на площад Свобода в гр. Твърдица ще бъде даден церемониален старт от подиума на състезателната арка и под аплодисментите на публиката, екипажите на участващите пилоти ще се отправят за последни приготовления преди същинското начало на надпреварата. В 17:40 ч. е старта на първи скоростен етап „Предела“ (23.55 км) и „Боров дол“ (7 км), след които следва атрактивния градски специален етап.

През втория състезателен ден (неделя 8-ми юли) на пилотите предстои да преминат нелеките почти 64 състезателни км. на спускане през Твърдишкия Балкан, достойни за формат на световния рали шампионат, за да стигнат отново до подиума на официалната арка. Скоростния етап 4/6 – „Чумерна“, ще бъде просто една загрявка за екипажите преди сериозният „Твърдица“ (24 км.), който ще стартира от разклона за хижа Чумерна и ще финишира в гр. Твърдица. След направена една обиколка в балкана, екипажите ще имат кратка почивка в зона за прегрупиране и 30 минутен сервиз, за да се подготвят за повторно атакуване на планината и борба за бонус точки в седмия етап „Твърдица“ – POWER STAGE.

По традиция още от 2005 година, съвместно с екипите на Телевизия Евроком организаторите реализират директни излъчвания от различни моменти на състезанието. Тази година големите им амбиции са да предават пряко Церемониалния старт в събота (7-ми юли) от 16:00 часа, както и пряко предаване на атрактивния градски етап.