Атанасов и Янакиев лидери в ERT2, Гераджиев в битка за лидерството в Fiesta Cup

Йордан Атанасов и Янаки Янакиев са лидери в ERT 2 след първия състезателен ден на рали „Фригия“, първи кръг от Европейския рали трофей на FIA – зона Балкани. Представителите на ART Racing се намират и на четвърта позиция в генералното класиране на турското състезание. При следобедните преминавания на двата етапа „Мантотерм“ и „Баназ“ българите срещнаха сериозен отпор от турския екипаж Угур Союлу / Карим Тар с Mitsubishi Lancer Evo IX, който успя да съкрати преднината на българите само на 4,3 секунди преди утрешните четири скоростни отсечки.

Атанасов и Янакиев продължават да имат проблеми в спирачната система, но успяват да се движат със силно темпо. При преминаването на отсечката „Мантотерм“ двамата са ударили леко задницата на автомобилът, но без никакви последствия.

Вторият български екипаж Георги Гераджиев – мл. / Георги Гаджев продължава сериозната битка за лидерската позиция при автомобилите с един двигателен мост и Fiesta Cup. Екипажът на АСК Пловдив изостава с 33 секунди от временните лидери Юмиткан Йоздемир / Батухан Мемишязъджъ. Местния екипаж направи силни преминавания по първия етап „Мантотерм“, докато Гераджиев и Гаджев отвръщаха с първи времена в „Баназ“. В общото подреждане двамата са осми.

Мирослав Ангелов и Еди Сивов (Peugeot 208 R2) засилиха темпото при вторите минавания на етапите и успяха да влязат в топ 10 на генералното класиране. Със силно каране в етапа „Баназ“ 2, Ангелов и Сивов изпревариха два екипажа, като по този начин вече са 4-ти при автомобилите с един двигателен мост и ERT 3.

Страхотна битка се води за лидерството в генералното класиране на рали „Фригия“ 2018. Шампионът на Турция за 2017 година Бурак Чукорова (Skoda Fabia R5) води с едва 1,3 секунди пред победителят в Европейския рали трофей за 2017 година Яъз Авджъ (Ford Fiesta R5). Двамата си разменяха десети във всеки етап, а утре битката по непознатите за всички участници етапи ще е изключителна. Третото място се държи от Денис Фахри (Ford Fiesta R5), който изостава с 1:51,7 минути от лидера.