Победа за Атанасов и Янакиев в ERT2, Гераджиев на подиума в Fiesta Cup

Българските екипажи финишираха успешно в първия кръг от Европейския рали трофей на FIA, рали Фригия 2018. Йордан Атанасов и Янаки Янакиев от екипа на АРТ Рейсинг с Mitsubishi Lancer Evo IX спечелиха надпреварата в клас ERT 2, а в генералното класиране записаха престижното четвърто място. За варненския екипаж втория ден не премина никак леко – проблеми с хидравликата притесняваха Данчо и Янаки още след първия етап за деня, а пороя в последните две отсечки направи карането по бързите етапи край Ескишехир истинско изпитание. Въпреки това, Атанасов и Янакиев се представиха на ниво и записаха първа победа в ERT 2 за сезона.

Още един от родните екипажи се представи отлично. Георги Гераджиев – мл. и Георги Гаджев се бориха упорито с местния пилот Юмиткан Йоздемир и неговия навигатор Батахан Мемишязъджъ, но завършиха втори в Fiesta Cup организирана от Ford Motorsport Turkey. Гераджиев и Гаджев не оставиха и миг спокойствие за победителите, записвайки две етапни победи днес. Кампанията на пловдивчани продължава със следващия кръг от турския рали шампионат.

За Мирослав Ангелов и Еди Сивов от Мегапорт Рейсинг, рали Фригия донесе десето място в генералното класиране и пето сред автомобилите с един двигателен мост и клас ERT3. Двамата натрупаха ценен опит по бързите и трудни етапи край Ескишехир и очакват следващия си старт, когато трябва да се качат за първи път в своята нова Skoda Fabia R5.

Борбата в генералното класиране се реши именно в последните четири скоростни етапа от днешния ден. Яъз Авджъ с Ford Fiesta R5 се наложи убедително над вчерашния лидер Бурак Чукурова (Skoda Fabia R5). Авджъ започна атака си още сутринта и на финала изпревари конкурента си с 1:13,6 минути. Третото място остана за Дениз Фахри (Ford Fiesta R5), който натрупа пасив от 3:28,0 минути от лидера.