Тридесет заявки за първия кръг от шампионата

Тридесет заявки за участие са подадени за първия кръг от националния рали шампионат за тази година – рали „Твърдица“ 2018. Състезанието, което стартира в събота следобед, ще предложи интересен трибой за победата в генералното класиране, а битката при автомобилите с един двигателен мост също обещава да бъде интригуваща.

С първи състезателен номер ще стартира шампионския екипаж от миналата година – Тихомир Стратиев / Добрин Борисов (Peugeot 208 R2). Екипажът на Марина Моторспорт ще се опита да повтори победата си от миналия сезон, но този път конкуренцията за Стратиев и Борисов е доста по-сериозна. С втори номер ще стартира Григор Григоров. Пилотът на Григоров Рали Тим, който има паралелна програма и в TER (Tour European Rally) ще участва с добре познатото Peugeot 208 R2 и със сигурност ще се опита да затрудни основния си конкурент в 2wd шампионата Тихомир Стратиев. Григоров ще разчита отново на Даниел Миленков за навигатор.

След пауза от близо година и половина на терена се завръщат и Йордан Атанасов / Янаки Янакиев. Екипажът на АРТ Рейсинг ще разчита на напълно ревизираното Mitsubishi Lancer Evo IX, с което варненците спечелиха победата в ERT 2 в първия кръг от Балканския рали трофей и завършиха втори в рали-спринт „Дряново“. Атанасов и Янакиев ще бъдат и част от интересната битка за първата позиция в генералното класиране.

Основен претендент за победата в рали „Твърдица“ 2018 ще бъде екипажът на Мегапорт Рейсинг Мирослав Ангелов и Недялко Сивов. Двамата направиха интензивни тестови сесии с новият с автомобил Skoda Fabia R5, а вече успяха да запишат и първата си победа в генерално класиране в рали-спринт „Дряново“, където успяха да се наложат над Йордан Атанасов и Янаки Янакиев след обрат в последния скоростен етап. Рали „Твърдица“ обаче ще бъде много по-голямо предизвикателство за Ангелов и Сивов, които завършиха втори през миналата година.

В националния шампионат се завръща шампионът за 2015 година Георги Василев. Той ще разчита на познатото Mitsubishi Lancer Evo IX, както и на титулярния си навигатор Стефан Добрев.

С интерес ще се следи и представянето на Калин Бенчев и Александър Спиров, които отново ще разчитат на Subaru Impreza. Предстои да разберем дали екипажът на Дунев Рейсинг е успял да реши проблемите с техниката, които ги преследват в последните им стартове в шампионата.

За първите места при автомобилите с един двигателен мост борбата ще бъде сериозна с оглед присъствието на няколко много силни екипажа с автомобили Renault Clio RS – Дилян Станков / Стефан Рашев, Огнян Герджиков / Николай Китанов и Емил Денев / Богомил Ненов.

Шампионите в клас Е1 от миналия сезон Тодор Атанасов и Владимир Владимиров също присъстват в списъкът със заявените екипажи и ще се надяват да повторят силното си представяне от миналия сезон.

В рали „Твърдица“ ще участват и всички екипажи от Hyundai Racing Trophy. Денис Станчовски ще се опита да запише първи успех по познатите му етапи над Твърдица, след като изпусна по нелеп начин победата в предишния кръг. Първо участие в България ще запише лидерът в шампионата Адам Вестлуунд, а сериозна конкуренция се очаква и от останалите пилоти – Александър Ломадзе, Себастиан Тетер и Клаудио Бакела.

Пълния списък със заявените екипажи в рали „Твърдица“ 2018 може да видите ТУК