48 заявки за Монбат Рали Сливен 2018

48

48 екипажа присъстват в списъка със заявените екипажи за Монбат Рали Сливен 2018 – втори кръг от Българския рали шампионат и четвърти кръг от Балканския рали трофей на ФИА. Броят на чуждите тандеми, които са подали заявка е повече от добър – 15, а състезатели от 11 нации ще си оспорват призовите места в генералното класиране.

С номер 1 ще потеглят шампионите в Българския рали шампионат за миналия сезон Тихомир Стратиев и Добрин Борисов (Марина Моторспорт, Peugeot 208 R2). След тях са и фаворитите за победата в генералното класиране Йордан Атанасов и Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг, Mitsubishi Lancer Evo IX) и Мирослав Ангелов / Недялко Сивов (Мегапорт Рейсинг) с единствената Skoda Fabia R5.

Следват вицешампионът от миналата година Григор Григоров с номер 4 и турския екипаж Мустафа Чакал / Мехмет Колеолу (GP Garage My Team, Mitsubishi Lancer Evo IX).

С номер 6 ще стартира първия румънски екипаж – Влад Козма и Флорин Дорца (Napoca Rally Academy, Subaru Impreza GT). След него е основният му конкурент за победата в клас E1 Калин Бенчев, който ще разчита отново на Александър Спиров и новосглобеното Subaru Impreza N14.

В пълен състав са и екипажите участващи в едномарковия шампионат с автомобили Hyundai i20 Coupe, където Денис Станчовски ще преследва втора поредна победа след триумфа в рали „Твърдица“ преди три седмици.

От списъка отпадна сочения за абсолютен фаворит за победата Дан Гъртофан. Завършилият на трето място през миналата година в Сливен румънец бе подал заявка за участие, но тежък инцидент в последното състезания от ръмунското първенство нанесе много тежки щети върху състезателната Skoda Fabia R5. Въпреки опитите на състезателя на CS Prorally  Team Brasov, той няма да успее да възстанови автомобилът за старта в Сливен.

Интерес буди и заявката на Даниел Попов и Ангел Башкехайов с Opel Adam Cup. Двамата са участници в едномарковия шампионат ADAC Opel Rallye Cup в Германия и участието им в Сливен зависи от това дали ще успеят да съберат средства, за да стартират в рали „Вартбург“, което се провежда на същите дати с Монбат Рали Сливен. Ако тандемът на Jasen Popov Racing не успее да замине за Германия ще стартира в Сливен.

Екатерина Стратиева се завръща в Българския рали шампионат с нов автомобил – Peugeot 208 R2. След година пауза, Стратиева и Георги Аврамов ще стартират отново в Сливен.

Целият списък със заявените за участие екипажи може да видите ТУК