Екатерина Стратиева с десети старт в Барум Рали Злин

барум рали злин

Екатерина Стратиева ще запише своето десето поредно участие в едно от най-престижните и трудни ралита в Европа – Барум Рали Злин. Европейската шампионка в континенталното първенство при дамите за 2014 година ще е зад волана на Hyundai i20 Coupe, а неин навигатор ще бъде Георги Аврамов.

Първия старт на Стратиева в чешкото рали е през сезон 2009 и оттогава българката няма пропуснато състезание. Всички свои участия Екатерина записа с автомобил Citroen C2 R2, с изключение на сезон 2015, кога бе зад волана на Mitsubishi Lancer Evo IX. През тази година Стратиева и Аврамов ще са зад волана на Hyundai i20 Coupe – автомобилът, който се използва в едномарковия шампионат на Motorsport Academy и за първи път получава разрешение да стартира в едно от най-престижните ралита в Европа.

„Преди десет години си пожелах да направя 10 участия в това състезание и да напиша една малка история на жена в един много мъжки спорт – сподели днес Стратиева по време на пресконференцията в Прес Клуб България. – Благодаря на онези хора, които през годините ме подкрепиха, благодаря и на онези, които се опитаха да ме спънат, защото всъщност те ми помогнаха не по-малко в осъществяването на моите намерения в спорта.“

Най-доброто класиране на Стратиева в Барум Рали Злин е през 2013 година, когато заедно с румънската си навигаторка Кармен Поенару завършва на 30-то място в генералното класиране и 13-то при автомобилите с един двигателен мост.