Тридесет екипажа за рали „Стари Столици“ 2018

екипажа

Списъкът със заявените участници за третия кръг от националния рали шампионат рали „Стари Столици“ достигна бройката от 30 екипажа. Това стана ясно днес, когато организаторите на 49-тото издание на второто най-старо рали у нас, публикуваха на официалния си уеб сайт имената на пилоти и навигатори, които са подали своите заявки.

С номер 1 ще стартират шампионите за сезон 2017 в родното първенство Тихомир Стратиев и Добрин Борисов, които ще разчитат на добре познатато Peugeot 208 R2. След тях с номер 2 ще потеглят представителите на ART Racing Йордан Атанасов и Янаки Янакиев (Mitsubishi Lancer Evo IX).

С трети състезателен номер ще бъдат водачите във временното класиране и победители в първите два кръга от шампионата – Мирослав Ангелов и Еди Сивов (Мегапорт Рейсинг, Skoda Fabia R5).

В колоната се завръща и победителят от миналогодишното издание на ралито Георги Василев. Той ще разчита на титулярния си навигатор Стефан Добрев и добре познатото Mitsubishi Lancer Evo IX.

Голямата липса в списъкът със заявените екипажи е вицешампионат от миналата година Григор Григоров. Причините за неговото неучастие в 49-тото рали „Стари Столици“ са все още неясни.

Друг от водещите екипажи при автомобилите с един двигален мост също не е подал заявка – сливенския тандем Дилян Станков и Станислав Рашев. Двамата отпаднаха от Монбат Рали Сливен още в самото начало.

С пети състезателен номер ще бъде лидерът при автомобилите от група Е Калин Бенчев с навигатор Александър Спиров (Subaru Impreza N14). Той ще има добра конкуренция в лицето на Георги Янков и Цветан Балджиев (Subaru Impreza) и Ясен Обретенов и Калоян Шантанов (BMW E30).

Акцент в списъкът със заявените екипажи е завръщането на Станислав Владимиров и Чавдар Събев (InnoMotion Racing, Opel Astra GSi). Носителите на купа „Тодор Славов“ за сезон 2016 пропуснаха първите два кръга от шампионата заради катастрофата в рали спринт „Дряново“ в края на месец май и необходимостта от това да възстановят своя състезателен автомобил.

В едномарковия шампионат на Motorsport Academy ще стартират само два екипажа – борещите се за титлата Адам Вестлунд / Дите Камерсгард и Денис Станчовски / Младен Карчев.

Рали „Стари Столици“ 2018 ще започне с церемониален старт в събота следобед. След това следват четири скоростни етапа. В неделния ден има още пет отсечки, а общата състезателна дистанция е 81 километра.

Пълния списък с подадени заявки за участие може да видите ТУК.