Шестнадесет български екипажа за старта в Сърбия

сърбия

Шестнадесет български екипажа са заявили участие в 51. Рали Сърбия – четвърти кръг от националния рали шампионат за сезон 2018. Сръбското състезание е пореден кръг и от надпреварата за Балканския рали трофей. Общия брой на заявените екипажи за надпреварата, която ще се проведе от 21 до 23 септември е 46.

С първи състезателен номер ще стартира румънския екипаж Дан Гъртофан / Тудор Марза (C.S ProRally Brasov, Skoda Fabia R5). Румънците успяха да възстановят своя състезателен автомобил и ще продължат битката за призовата позиция в Балканския рали трофей. След първите четири състезания за трофей, Гъртофан и Марза са на втора позиция с 53 точки.

Първи от българските екипажи са записани шампионите за 2017 година Тихомир Стратиев и Добрин Борисов (Marina Motorsport, Peugeot 208 R2). След подиума в рали „Стари Столици“ двамата ще преследват ново добро класиране, но този път срещу тях се изправят сериозни конкуренти с доста по-силни автомобили от този на Стратиев и Борисов. Тандемът на Marina Motorsport ще бъде с номер 2.

Водачите във временното класиране на националния рали шампионат Мирослав Ангелов и Еди Сивов (Megaport Racing, Skoda Fabia R5) ще потеглят с номер 3 в състезанието, което и напрактика може да гарантира първата им шампионска титла. За първи път, откакто се качиха на своя нов автомобил Skoda Fabia R5, тандемът на Megaport Racing ще трябва да се справи и с екипаж, който разчите също на автомобил от R5 категорията. Българите ще търсят и добро класиране за подобрявена на позицията си в Балканския рали трофей, в който заемат 4-то място с 40 точки.

След като почти загуби шансове за титлата в генералното класиране на Българския рали шампионат, екипажът на ART Racing Йордан Атанасов и Янаки Янакиев (Mitsubishi Lancer Evo IX) ще стартира в 51. Рали „Сърбия“ в преследване на победата в клас ERT 2 на Балканския рали трофей. Българите са лидери след първите четири състезания с актив от 78 точки. Техническият екип на отбора успя да открие причините за поредната повреда в задния диференциал на техния автомобил и сега варненци се надяват на много по-успешно състезание от тези в Шумен и Сливен.

За втори пореден кръг Георги Василев и Стефан Добрев (Dianel Racing, Mitsubishi Lancer Evo IX) бъдат на старта. След второто място в 49. Рали „Стари Столици“ в средата на септември, сега сливналии ще търсят отново място на подиума. Тандемът на Dianel Racing ще бъде със състезателен номер 5.

След тях ще стартират турците Мустафа Чакал и Мехмет Кьолеолу (GP Garage My Team, Mitsubishi Lancer Evo IX), които са познати на българската публика от старта в Монбат Рали Сливен в края на юли. Те ще бъдат и основните конкуренти на Йордан Атанасов и Янаки Янакиев в битката за първото място в клас ERT 2 в Балканския рали трофей на FIA.

След техническите проблеми в Монбат Рали Сливен и рали „Стари Столици“, водачите в група Е в националния рали шампионат Калин Бенчев и Александър Спиров (Subaru Impreza N14) ще се опитат да направят безпроблемно състезание и да запишат своята трета победа в групата.

През тази година рали „Сърбия“ предлага чисто нови отсечки и локация на състезанието. Щабът и сервизния парк са разположение в Врнячка баня, а отсечките са изключително технични с големи промени в надморската височина. Това предполага изключително интересна битка между екипажите.

Състезанието започва в петък вечер с церемониален старт, а в събота и неделя са предвидени 12 скоростни отсечки с обща дължина малко над 160 километра.