Българската следа зад най-доброто класиране на Fabia R5 в WRC

токспорт

Завръщането на рали „Турция“ в календара на Световния рали шампионат донесе много емоции и интересни моменти за общността на рали феновете. Третата поредна победа на Отт Танак и Мартин Ярвеоя направи битката за титлата още по-вълнуваща и вещаеща непредвидим край в оставащите три състезания.

Един от акцентите обаче бе изключително тежкото трасе, което направи оцеляването в рали „Турция“ ключов фактор за постигането на добър резултат. Настилката на отсечките бе толкова разбита, че дори автомобилите от WRC получиха цял каталог от технически проблеми, а голяма част от тях не успяха да завършат състезанието.

Но рали „Турция“ ще се запомни и с едно изключително постижение – един от флагманите в категорията R5 Skoda Fabia постигна най-доброто си класиране в кръг от Световния рали шампионат – шесто място на финала в Мармарис. Този резултат обаче не дойде от заводски автомобил, а от частната кола на Toksport – турски отбор, който отдава автомобили под наем в кръгове от Световния и Европейския рали шампионат.

Зад волана на автомобила бе един от най-опитните пилоти в Световния шампионат Хенинг Солберг, за когото това участие бе единично и просто за удоволствие. Норвежецът се опази от проблеми и благодарение на отлично подготвения автомобил записа един от най-силните си резултати в WRC.

Втория автомобил на Toksport, с който се състезаваше дебютанта в кръг от световния шампионат Крис Инграм, също се представи отлично – девето място в генералното класиране и трето в клас WRC 2. Инграм дори водеше в немалка част от втория състезателен ден, но спукана гума го прати на последното място на подиума.

Любопитен е фактът, че двата автомобила на турския отбор записаха повече точки от заводския отбор на Citroen и ако Toksport имаше регистрация при конструкторите, щеше да си тръгне от Турция като четвъртия най-силен тим без да разполага с автомобил от категорията WRC. Разбира се, редно е да отчетем лошия късмет, темпото и натоварванията, с които се справят пилотите и автомобите от клас WRC, но в крайна сметка R5 колите отстъпват значително по отношение на технологиите вградени в тях.

Но този резултат, колкото и да е впечатляващ сам по себе си, не би бил толкова интересен за българската публика, без подробностите за това кой стои зад успеха на двата автомобила на Toksport в рали „Турция“.

От няколко години за отбора работят основно български механици, които поддържат състезателните Skoda Fabia R5. В рали „Турция“ общо 8 българи обслужваха колите на Солберг и Инграм, осигурявайки им безпроблемен финал в най-тежкото макадамово рали попадало в календара на WRC в последното деситилетие.

Първи в отбора започва работа Милен Янакиев. Милен има сериозен опит при работата със състезателни автомобили, тъй като в края на 90-те години на миналия век имаше кариера на рали пилот. Янакиев се е състезавал основно в бившия клас А5 с Лада Самара, а в последствие записа и няколко старта в едномарковия трофей „Skoda Fabia“.

В последствие Милен Янакиев се присъединява към Булбет Рали Тим и заедно с останалите механици е в основата на историческито постижение, което Тодор Славов постигна в Световния рали шампионат през 2010 година.

В последствие варненецът работи за няколко чуждестранни отбора, преди да стане част от Toksport.

Благодарение на добрите отзиви от работа на Янакиев, към отбора се присъединяват още български кадри, които са били част от най-успешните отбори в българския рали спорт. Сред тях са Валентин Михайлов, Калоян Славов, Петър Илиев, Калин Филчев, Иван Иванов, Любомир Дойчев и Петър Атанасов.

Резултатите на пилотите на Toksport в Европейския рали шампионат говорят красноречиво за качеството на работата на българските механици.

Освен в турския отбор много българи работят и в други чужди отбори както в рали шампионатите, така и в пистовите надпревари.

Всичко споменато до тук, заедно с отличните резулатати, които са постигали и постигат българските екипажи в международни състезания, идва да покаже, че потенциалът за развитие на българския рали спорт е достатъчно добър.

Всеки ден медиите ни съобщават, че един от най-големите проблеми в развитието, на която и да е индустрия е липсата на подготвени кадри, а българския автомобилизъм доказано произвежда такива.

Остава въпросът защо при наличието на толкова подготвени специалисти, родния автомобилен спорт се намира в негативната позиция, в която е изпаднал от години. Може би липсата на достатъчно мениджърски потенциал е причината за това.

При всички положения българите, които работят в международната моторспорт индустрия, българските екипажи, които се състезават в едномарковите шампионати в Европа, показват успешно, че не всичко е загубено за българския автомобилен спорт. А подобни успехи могат да бъдат само катализатор за по-добри времена за родния моторспорт.