Дан Гиртофан с победа в Сърбия, Миро Ангелов аут в последния етап

Снимки: Lap.bg Борис Барболов, RallyMagazin.rs

Дан Гиртофан и Тудор Марза са победителите в тазгодишното издание на рали „Сърбия“, което е кръг от Българския рали шампионат и Европейския рали трофей. Румънското дуо днес заложи на сигурно, като въпреки това  записа 3 етапни победи взимайки ралито с аванс от почти 5 минути.

Днешния ден бе повече от драматичен за най-добре представящият се нашенски екипаж Мирослав Ангелов и Еди Сивов. Пет километра преди финала на последния специален етап тандемът на АСК „Мегапорт“ излетя от трасето и се заби в гората. За щастие Ангелов и Сивов се отърваха невредими, а пораженията по автомобила им Skoda Fabia R5 не са сериозни.

„На вторите минавания на отсечките бяхме много бързи – коментира Ангелов във Фейсбук. –  Не прецених риска, защото не трябваше да се борим с Гиртофан. На една секция изпуснах завой и ударихме колата. За щастие аз и навигаторът ми Еди сме добре. Автомобилът ще бъде оправен за рали „България“. Със сигурност ще научим много от това състезание.“

Така на втора позиция се изкачи турския екипаж на Мустафа Чакал/ Мехмет Кьолеголу с Mitsubishi Lancer Evo IX, „открадвайки” така нужните точки в ERT2 на Йордан Атанасов и Янаки Янакиев. Варненския екипаж успя да стартира днес по Рали 2 завършвайки на десета позиция в генералното класиране и на второ място в ERT 2.

След проблемите на Ангелов/Сивов сливенския екипаж Георги Василев/Стефан Добрев, са най-добре представилият се български тандем в рали „Сърбия“, взимайки добър брой точки за българския шампионат. Представителите на АСК „Дианел Рейсинг“ днес заложиха на защитна стратегия с оглед атаките на Стратиев/Борисов, което ги задържа на третата позиция в генералното класиране и в RC2.

Тихомир Стратиев и Добрин Борисов, не успяха да се справят със своите сливенски съперници, но все пак завършиха в рали „Сърбия“, като най-бързия екипаж зад волана на автомобил с един двигателен мост. Варненско-шуменския екипаж взе победата и в RC4, трупайки огромен актив от точки в битката за титлата в класът си.

Челната петица се затваря от Владица Рабенович / Петър Хенел (Рено Клио R3) с аванс от 4.1 секунди пред българите Антон Титов и Динко Георгиев.

Христо Атанасов и Марин Иванов завършиха рали „Сърбия“ на седма позиция в генералното класиране и на втора в RC4. Зад тях се заформи страхотна битка между младата надежда Андрей Гиртофан ( син на Дан Гиртофан) с навигатор Дору Врая и Дияна Стоянова/ Иванела Иванова. За съжаление на българските момичета те не успяха да задържат зад себе си румънските си съперници, като не им достигнаха едва 0.2 секунди за да го направят.

Победител RC5 е екипажа на Хюндай Рейсинг Трофи Денис Станчовски/ Младен Карчев, които завършиха на 12-та позиция в генералното класиране. Лидерите в Е1 Калин Бенчев/ Александър Спиров завършиха на 0.1 секунди зад Станчовски/Карчев въпреки проблемите с които трябваше да се справят.

Неофициално генерално класиране рали „Сърбия“ 2018