Петдесет и два екипажа подадоха заявки за участие в 39. Монбат Рали Сливен

Снимка: LAP.bg

Петдесет и два екипажа от 7 националности попадоха заявки за участие в 39. Монбат Рали Сливен – втори кръг от Българския рали шампионат и четвърти кръг от Балканския рали трофей на FIA. Състезанието ще включи в програмата си и кръг от рали-спринт шампионата на България.

Най-много чужди екипажи идват от Гърция – 4, с по два екипажа са Румъния и Турция, а с по един Унгария и Сърбия.

С първи състезателен номер ще стартират шампионите и настоящи лидери в Балканския рали трофей Дан Гъртофан и Тудор Марза (Pro Rally Team Brasov, Skoda Fabia R5). С втори номер е шампионът за сезон 2018 в Българския рали шампионат Мирослав Ангелов, който ще разчита за второ поредно състезание на новия си навигатор Георги Гаджев. Те също ще бъдат с автомобил Skoda Fabia R5. С трети номер ще бъдат Тихомир Стратиев и Еди Сивов (Marina Motorsport, Ford Fiesta Proto). Атрактивния турски екипаж Мустафа Чакал и Озден Юлмаз (GP Garage My Team, Mitsubishi Lancer Evo IX) ще бъде с номер 4.

След тях ще стартират шампионите в Българския рали шампионат за сезон 2015 Георги Василев и Стефан Добрев (Дианел, Mitsubishi Lancer Evo IX). Те обаче са регистрирани за рали-спринт надпреварата. Шампионите в група Е за миналата година Калин Бенчев и Александър Спиров (Subaru Impreza WRX Sti) ще бъдат с номер 6, а лидерите в ERT 2 Йордан Атанасов и Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг, Mitsubishi Lancer Evo IX) със седми.

Изключително интересна ще е битката при автомобилите с един двигателен мост, където са регистрирани много силни екипажи. С номер 8 ще е Григор Григоров (Peugeot 208 R2), следван от силния унгарски екипаж Георго Дудас / Кристиян Шабо (Peugeot 208 R2) и шампионите в клас RC 3 Антон Титов и Динко Георгиев (Citroen DS3 R3).

Единадесет екипажа ще стартират само за рали-спринт състезанието, а общо регистрираните за този шампионат са 33.

Монбат Рали Сливен 2019 ще стартира в 20:30 часа на 28 юни (петък) с церемониален старт на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен. 

В първия състезателен ден участващите екипажи ще преминат 7 скоростни етапа с обща дължина от 100,83 километра. За крайното класиране в кръга от рали-спринт шампионата ще се зачитат резултатите от 5 от 7 скоростни отсечки.

Втория ден ще предложи на състезателите 4 скоростни етапа с обща дължина от 64,80 километра. В програмата му са включени новата отсечка „Трапоклово“ и най-дългия етап в надпреварата – специален етап 11 „Сините камъни“ с дължина от 33,50 километра.

Награждаването на победителите в 39. Монбат Рали Сливен ще бъде от 15:30 на площад „Хаджи Димитър“.

Пълният списък със заявените екипажи може да изтеглите от ТУК