Екатерина Стратиева с успешен финал на своето 99-то рали

През изминалия уикенд 16-18 август се проведе 49-тото Рали Барум, 6-ти кръг от Европейския Рали Шампионат. Състезанието бе с обща дължина 765.30 км, от които 219,63 км бяха разделени в 15 скоростни етапа, традиционно в околностите на Злин. Общият брой на заявените екипажи бе 138, от които стартираха 127 от 21 държави.

Състезанието стартира в петък вечер с легендарния градски етап. Отсечката бе с дължина от малко над 9 км и се проведе пред погледа на над 100 000 фенове от цяла Европа. През следващите два дни бе същинската част от надпреварата. Дългият съботен ден приключи малко след полунощ, като последните етапи се караха изцяло на тъмно, което допринесе за още по-трудната и интригуваща надпревара. В неделя програмата бе малко по-сбита, но пък за сметка на това с по-дълги етапи, които започнаха от рано сутринта.

В надпреварата Екатерина Стратиева участва с навигатор Георги Аврамов, с който стартира през последните 3 издания на ралито. Автомобилът, с който участваха, бе нает от румънския отбор #Motorsport Peugeot 208 R2, като той бе изцяло нов и непознат за екипажа.
След дълга и оспорвана битка през целия уикенд в борбата за първата позиция при жените между Стратиева и Тежпар, Екатерина финишира втора, изоставайки само на 7.2 сек от британката. Реално до последният етап Стратиева водеше с над 20 секунди на Тежпар, но умората надделя и един етап преди финала британката поведе с малко над 7 секунди. Последният етап бе отменен и така Стратиева не успя да направи своята контра-атака за победа.

Ето какво сподели двуктратната европейска шампионка при дамите Екатерина Стратиева за своето представяне:
„49-тото рали Барум беше моят 11-ти пореден старт в това състезание! Участвах с изцяло непознат за мен автомобил нает под наем – Peugeot 208 R2.

Безкрайно съм щастлива и доволна от представянето ни. От четири години насам не съм усещала този хъс за добро представяне!


Анализът, който направих, е че се справихме много по-добре от очакваното! Реално премерих сили с вече новия лидер при жените в европейския шампионат – Набила Тежпар, за която това бе 11-ти старт за сезона. В битката с нея взех 8 етапа, за нея бяха 4, в други 3 имахме служебно равно време. Въпреки, че загубихме първото място в последния етап, който карахме, това не ме разочарова.


Със сигурност липсата на физическа подготовка е един от факторите за това второ място. Привикването с новия за мен автомобил беше с всеки следващ километър и това се видя от времената, но умората, която се натрупа от целия уикенд, нямаше как да бъде преодоляна. Влоших времето на второто минаване на скоростен етап Пиндула с 18 сек спрямо първото…и там изпуснах титлата!


Въпреки всичко за мен този 11-ти пореден старт на Барум рали ми показа, че не съм забравила как да се боря за първото място.
Отново искам да благодаря искрено на всички фенове и приятели, които ни помогнаха, както на основните партньори от Петрол, Sonax България, Bauhaus България и Boro, без които нямаше да бъдем там!“