Безапелационна победа на Душан Боркович, Ангелов се качи на подиума

Сръбският екипаж Душан Боркович / Игор Маркович (Skoda Fabia R5 Evo) спечели безапелационна победа в 52. Рали „Сърбия“ – кръг от Българския рали шампионат и последен кръг от Балканския рали трофей на FIA. Боркович и Маркович контролираха състезанието от първия скоростен етап и на финала във Врнячка баня пристигнаха с повече от убедителен аванс – 5:02,3 минути.

На второ място се класираха Янош Пушкади и Барнабас Годор (Skoda Fabia R5 Evo), които дебютираха в Сърбия. Тандемът на Eurosol Racing Team Hungary направи спокойно състезание и записа първите километри за новия автомобил на отбора. Пушкади се оплака от грешен избор на в първата половина на съботния ден, който го е направил малко по-предпазлив от нужното.

След драматичния развой на първия състезателен ден Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia R5) успяха да спечелят три позиции, като по този начин се качиха на подиума в рали „Сърбия“ 2019. Ангелов и Гаджев си гарантираха шампионската титла в България, както и тази в Балканския рали трофей. В неделния ден екипажа на Мегопорт Рейсинг методично изпреварваше своите съперници и заслужено зае последното място на подиума.

Технически проблеми със съединителя на тяхното Mitsubishi Lancer Evo IX притесниха сериозно Георги Василев и Стефан Добрев няколко отсечки преди финала. Въпреки трудностите, екипажът на Дианел Рейсинг завърши четвърти във Врнячка баня и втори за националния шампионат.

Ненад Виченчич и Иван Йевтич (Peugeot 208 R2) се класираха най-добре от автомобилите с един двигателен мост – пети в генералното класиране и първи в клас RC 4. Те са и най-вероятните шампиони на България в този клас.

Изключително представяне за Диана Стоянова и Иванела Иванова (Honda Civic Type R). Двете имаха сериозна битка с Никола Мишев и Явор Брънков (Peugeot 208 R2), като изоставаха след първия ден с 10,2 секунди. В неделните отсечки Стоянова и Иванова вдигнаха темпото и успяха да изпреварят своите конкуренти, завършвайки 8-ми в генералното класиране и като победители в клас RC 3. За Мишев и Брънков остана 9-тото място в общото подреждане на рали „Сърбия“ и третото в клас RC 4.

В клас RC 5 за българското първенство победата отиде при Любомир Николов и Христо Вълчев (Citroen Saxo). Лидерите след първия състезателен ден Петър Христозов и Динко Георгиев (Hyundai i20 Coupe) отстъпиха позицията след множество технически проблеми в неделния ден.

В група Е като победители завършиха Марио Попов и Даниел Метчикян (Ford Fiesta EcoBoost). Те успяха да изпреварят в неделния ден водачите от събота Мирослав Маринов и Евгени Иванов (VAZ 2108). С победата си в Сърбия, Попов и Метчикян спечилиха и шампионската титла в група Е.

Крайно класиране в 52. Рали „Сърбия“ – ТУК