Мирослав Ангелов води в рали България, Мартин Сурилов с уникална езда

Снимки: Илиан Телкеджиев

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев са лидерите след края на първия ден от рали „България“ 2021. На второ място с изоставане от над минута са Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo IX), докато Угур Сойлу и Арас Динчер (Skoda Fabia R5) са трети с изоставанe от над две минути и половина зад лидерския екипаж.

Днешния съботен ден започна с очаквана атака от страна на Ангелов/Гаджев в СЕ1 Бялата вода, като така те дадоха сериозна заявка, че няма да се дадат лесно на чуждите участници. Най-близо до тях бяха Сойлу/Динцер с 6 секунди по-бавно време, докато приятната изненада дойде от Сурилов/Здравко и Попов/Башкехайов, които се намесиха в битката за топ четири побеждавайки останалите топ RC2 автомобили.

В СЕ2 Девня Ангелов/Гаджев не записаха втора етапна победа, защото най-бърз бе шуменския екипаж. Така Сурилов/Здравков започнаха да стопяват изоставането си спрямо Сойлу/Динчер на 3,8 секунди. Шуменските два етапа преди първия сервиз отново бяха изключително интересни в СЕ4 Лозево 1, Сурилов и Ангелов записаха идентично първо време с което Сурилов излезе на второ място в генералното класиране с изоставане от 15,8 секунди от пилота на АСК „Мегапорт“.

В СЕ5 и СЕ6 битката между Ангелов и Сурилов продължи с пълни сили докато във второто минаване на СЕ Лозево Сурилов не удари своя автомобил в бордюр. За щастие шуменецът се размина със спукана задна дясна гума, но това му коства допълнителни 14 секунди.

Следобедните минавания продължиха да бъдат доминирани от Мирослав Ангелов, като същевременно Сурилов се опитваше да го атакува през цялото време. В СЕ9 Новосел 2 екипажите бяха изненадани от дъжд. Именно тук Мирослав Ангелов заложи на гуми за мокро, което се оказа правилната стратегия. Благодарение на това пилотът на АСК „Мегапорт“ успя да увеличи авансът си спрямо Мартин Сурилов с над 30 секунди. Така в следващите два специални етапа Ангелов можеше да си позволи да намали темпото подсигурявайки си първото място след края на днешния първи ден от рали „България“.

Завършилите на трето място днес Угур Сойлу и Арас Динчер не успяваха да отговорят на сериозното темпо наложено от Ангелов и Сурилов. Те в крайна сметка трябваше да се задоволят с третото място.

Другата голяма изненада днес определено бе ездата на Даниел Попов и Ангел Башкехайов. Новото за тях Peugeot 208 Rally4 се превърна в една истинска совалка задавайки темпото при автомобилите с един двигателен мост. Екипажът на „Ясен Попов Рейсинг“ успяваше да постигне времена в топ 3 на генералното класиране, засенчвайки своите конкуренти, някой от които с R5 автомобили. Тяхна цел видимо бе да преборят Сойлу/Динчер, но дъждът ги изненада през вторите следобедни минавания и те изгубиха изключително много време от изоставането си спрямо турския екипаж.

“Колата е страхотна, почувствах се уверен още в началото и започнахме ралито с добро темпо в СЕ1. Когато стигнахме до Шумен и познатите за мен отсечки, остана само да се фокусирам върху новия автомобил. Направихме няколко добри времена и успяхме да излезем на трета позиция, но в следобедните отсечки нямахме късмет с времето. Изсипа се дъжд точно когато стартирахме, а ние бяхме с възможно най-неподходящите гуми за това. Имахме солиден аванс пред втория в класа, за това заложихме на сигурното каране. Настроението при нас с Ангел и в отбора е супер”, сподели Попов след края на днешния ден.

По-назад в класирането Али Туркан/Онур Ватансевер (Ford Fiesta Rally4) също направиха изключително добро представяне в едва първото си излизане извън граница. Турският младеж навигиран от един от най-опитните навигатори на южната ни съседка определено се опитваше да притисне екипажите пред себе си, като в крайна сметка завърши първия си ден от рали „България“ на пета позиция. Зад тях с изоставане от 34 секунди се намират Георги Василев и Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Сливенското дуо определено не успя да започне рали „България“ по начина по който очакваше, след като получи теч в скоростната кутия на своя автомобил в прехода. В допълнение на това те също така получиха и 30 секунди наказание. За утре тяхната задача е да се опазят от Мустафа Чакал/ Акдаг Озгур (Hyundai i20 R5), които се намират на 25,9 секунди зад тях.

Ариф Енис и Кармен Поенару (Skoda Fabia R5) със сигурност не притесниха челната петица, карайки със свое собствено темпо. Те все пак ще им се наложи да се защитават от унгарците Герго Дудас/Кристиян Ксабо (Peugeot 208 R2), които са на 4,3 секунди зад румънския екипаж.

Антон Титова и Динко Георгиев (Peugeot 208 R2) затварят челната десетка с изоставане от 46,1 секунди зад Дудас/Ксабо, те също така са и трети в RC4.

До финала на днешния ден достигнаха 27 екипажа. Кристиян Долофан/Павел Траян (Citroen C3 Rally2) получиха повреда в СЕ6 Лозево и трябваше да отпаднат от състезанието. Техните механици до последно работиха по двигателя на автомобила, като очакванията са те утре да могат да стартират отново. Еркан Гурал/Бурак Кочоглу (Hyundai i20 R5) решиха да прекратят участието си, след като Гурал не се е почувствал добре.

Утре на екипажите им предстоят 49 състезателни километра стартиращи от 09:30 ч. Те ще бъдат организирани от по две минавания през класиката Аладжа Манастир и Синдел. За финал от 14:55 ч. стартира и финалния градски етап във Варна.

Генерално класиране след ден 1-ви: