Петдесет и три екипажа заявени за рали „Сърбия“, двадесет и един са български

Петдесет и три заявки за участие са получили организаторите на рали „Сърбия“, четвърти кръг от Българския рали шампионат и пети кръг от Балканския рали трофей на FIA. Двадесет и една са на български екипажи, а сръбското състезание ще има важна роля за решаването на споровете за титлите и в двата шампионата, за които е валидно.

Голямата новина свързана с предварителния стартов списък на рали „Сърбия“ е отсъствието на победитея от последните два сезона Душан Боркович, който е предпочел през тази година да се съсредоточи върху програмата си в пистовите състезания. Така родните тандеми ще са основен фактор в борбата за победата в 54-то рали „Сърбия“.

Георги Василев и Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Mitsubishi Lancer Evo IX) са временните водачи в родното първенство, имайки аванс от 23 точки пред Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Мегапорт, Skoda Fabia Rally2 evo). И двата екипажа са заявени за сръбското рали, а за Ангелов то е с двоен залог, заради борбата му с Мустафа Чакал за титлата в Балканския рали трофей. Турчинът също е подал заявка за участие в ралито с познатия Hyunidai i20 R5, а пасивът му от Ангелов е 9 пункта.

През тази година българското участие е изключително силно и до голяма степен именно то ще осигури интригата за призовите позиции в рали „Сърбия“. Пламен Стайков и Рафи Кадир се завръщат в шампионата с нов и конкурентен автомобил – Skoda Fabia R5. До колко паузата в кариерата и свикването с новата техника ще позволят на Стайков да се бори за победата по непознатите за него отсечки край Врнячка баня предстои да разберем, но амбициите на родения в Кърджали пилот по традиция са високи.

Третата „българска“ R5-ца ще бъде в ръцете на Антон Титов и Александър Спиров. Броени дни, след като българските фенове научиха добрата новина за новата машина на Титов, той проведе няколко тестови сесии и ще дебютира с Skoda-та по техничните пътища на сръбското рали. За Титов ще има и допълнително предизвикателство – реализирането на добър ритъм с новия навигатор за това рали Спиров.

При автомобилите с един двигателен мост се очертава поредно рали с високо ниво на конкуренция. След като лидерът в клас RC4 Антон Титов се прехвъри в по-горния RC2, за останалите екипажи това е добра възможност да атакуват първото място в крайното годишно класиране. Христо Атанасов, който заема временната втора позиция, не е подал заявка за участие в Сърбия, така че екипажите Денис Станчовски / Явор Брънков (Престиж, Peugeot 208 R2) и Дилян Станков / Йордан Йорданов (Булсим, Peugeot 208 R2) имат всички шансове да атакуват лидерството преди последния кръг в Шумен. Двата тандема са разделени от едва 0,6 точки преди състезанието във Врнячка баня.

Битката за призовите места в клас RC4 се очаква да бъде наистина интензивна, тъй като заявка за участие са подали още доста силни екипажи. След чудесното си представяне в сръбското рали „Борско – Браничевски“, Никола Мишев и Петър Сивов (Арт Моторспорт, Peugeot 208 Rally4) ще търсят ново убедително представяне. Силно представяне се очаква от Игнат Исаев и Милен Илиев (Мегапорт, Peugeot 208 R2), които изненадващо са подали заявка за рали „Сърбия“.

Към тях прибавяме и местния екипаж Ненад Вичентич / Иван Йевтич (АСУ Победник, Peugeot 208 Rally4), които ще имат високи амбиции за най-престижното сръбско рали, както и добре познатия на българската публика турски екипаж Али Тюркан / Онур Ватансевер (Кастрол Форд Турция, Ford Fiesta Rally4).

В клас RC3/N Любомир Николов и Георги Цонев (Престиж, Opel Corsa OPC) могат да направят сериозна крачка към титлата в класа, тъй като основните им конкуренти Емил Денев и Богомил Ненов не са подали заявка за участие в сръбското рали. Въпреки това, битката няма да е лесна за екипажа на Престиж, тъй като миналогодишните шампиони Левент Ризов / Добрин Абрашев (Мотоспорт Т-Н Добрич, Honda Civic Type R) са решили да стартират във Врнячка баня и имат добър опит по скоростните отсечки в планината Гоч.

Интересна ще е борбата и в клас RC5, където първите 4 екипажа във временното класиране са разделени от едва 22,6 точки. Стефан Желязков води в подреждането след първите три ралита, а за сръбската надпревара е заявен с нов навигатор – Йордан Манев. Сашо Стайков също ще разчита на нов ко-пилот за рали „Сърбия“ – Недялко Сивов. Без промяна са останалите два тандема в класа, които разчитат на автомобили Hyundai i20 Coupe – Петър Йорданов / Любка Йорданова и Асен Сурдолов / Свилен Костадинов.

Напрегнатата борба в група Е ще продължи и в рали „Сърбия“. Водещите четири екипажа в групата са разделени от 28,4 точки преди последните два кръга от шампионата, а това предвещава сериозна битка за всяка секунда. Трите водещи тандема на варненския клуб „Флат Аут“ са заявени за надпреварата – Николай Георгиев / Свилен Славов (BMW M3), Тодор Атанасов / Владимир Ичеренски (VAZ 2108) и Ясен Обретенов / Калоян Шантанов (BMW 1-Series). Сливналиите Иво Иванов и Николай Тенчев (Булсим, Subaru Impreza WRX) ще дебютират в състезание извън България и ще се опитат да натрупат нови ценни километри.

Рали „Сърбия“ 2021 включва в своята програма 12 скоростни отсечки с обща дължина от 150,10 състезателни километра. Ралито ще стартира с церемониален старт в центъра на Врнячка баня в Петък (24 септември) в 21:01 ч., а награждаването е в неделя (26 септември) в 15:32 часа.