Мартин Сурилов и Здравко Здравков спечелиха рали Стари Столици

Мартин Сурилов и Здравко Здравков са победителите в 51-вото издание на рали „Стари Столици“. Двамата влизат в историята на надпреварата, както и записват първата си победа в генерално класиране в своята кариера зад волана на заветното Mitsubishi Lancer evo IX. Те също така са и първите шуменски победители в рали „Стари Столици“ от 2005 година насам.

Те бяха безупречни през целия уикенд задавайки темпото още от първия специален етап. До края на първия ден те вече водеха с аванс от 48,1 секунди пред своите преследвачи. В неделя тяхната задача бе да опазят аванса си, като в крайна сметка спечелиха надпреварата с аванс от 20,2 секунди.

Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 evo) завършиха на второ място в тазгодишното издание на рали „Стари Столици“. Тяхното представяне през сезона не бе толкова силно поради редица технически проблеми, но в крайна сметка се сдобиха с титлата в националния рали шампионат. Техните преки съперници Георги Василев/Стефан Добрев не успяха за съжаление да достигнат до финала, след като тяхното Mitsubishi Lancer evo IX счупи заден диференциал и не излезе от сервизния парк.

Така на трето място в генералното класиране завършва екипажа на Антон Титов/Динко Георгиев (Skoda Fabia R5). В едва второто си рали с новия автомобил Титов успешно се качва на стълбичката на едно изпълнено с трудни условия рали „Стари Столици“.

Най-бързия екипаж с автомобил с един двигателен мост се сдоби с победата в клас RC4. Даниел Попов/Ангел Башкехайов (Peugeot 208 Rally4) успяха да се отърсят от инцидента в рали „Сливен“ и взеха една безапелационна победа въпреки проблема с маркуча на турбото в обедния сервиз.

Денис Станчовски/Явор Брънков (Peugeot 208 R2) затварят челната петица завършвайки на второ място в RC4 визмайки ценни точки в битката за титлата. Зад тях на трето място в RC4 с изоставане от малко над минута завършиха Христо Атанасов/Марин Иванов (Citroen C2 R2).

Никола Мишев/Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4) успяха да се преборят с Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (Peugeot 208 R2) в битката за седмата позиция завършвайки с аванс от 14,6 секунди пред тях.

Победителите в Е1 Тодор Атанасов/Владимир Ичиренски (VAZ 2108) завършиха на девета позиция с аванс от 1,5 секунди пред победителите в клас RC5 Петър Йорданов/Любка Йорданова (Hyundai i20 Coupe). Йорданов/Йорданова достигнаха до финала успешно въпреки повредата в скоростна кутия и липсващата предавка.

В RC3N победата е за Емил Денев/Тодор Йорданов (Renault Clio). Те се намираха на втора позиция до СЕ7 Пивовара 2. В следващия етап обаче автомобила на лидерите Станислав Владимиров/Чавдар Събев се подпали и те трябваше да отпаднат.