Четири български екипажа в рали Ковасна 2022

Четири родни екипажа в рали Ковасна 2022

Четири български екипажа ще стартират в зимното рали „Ковасна“ 2022. Състезанието, което в последните години се утвърди като традиционна дестинация за родните тандеми, ще предложи 8 скоростни отсечки разделени в два състезатални дни.

На старта в Румъния ще застанат Георги Янков / Цветан Балджиев (Mitsubishi Lancer Evo IX), Никола Мишев / Ангел Башкехайов (Peugeot 208 Rally4), Георги Гераджиев – мл. / Георги Гаджев (Ford Fiesta Rally4) и Юлиян Телийски / Александър Димитров (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Янков и Балджиев с най-много опит от родните екипажи

Безспорно, най-опитни от родните тандеми са Георги Янков и Цветан Балджиев. През миналата година двамата записаха и най-доброто си класиране в снежното рали – трето място в генералното класиране.

„Условията не са перфектни, но има достатъчно сняг. Температурите са достатъчно ниски, за да може снега да се запази и да няма изровени участъци“, сподели Цветен Балджиев, навигатор на Георги Янков.

„По колата не сме правили никакви сериозни промени от рали „Твърдица“, което беше последното ни състезание с нея. Очакваме интересно рали“.

За Никола Мишев и Ангел Башкехайов това ще е второ участие по зимните трасета край Командау

Никола Мишев и Ангел Башкехайов също ще започнат сезона от снежните отсечки в Румъния. И за двамата това ще бъде второ участие в рали „Ковасна“. Мишев записа пето място в клас 7 през 2020-та година на борда на Peugeot 208 R2, а Ангел Башкехайов, в тандем с Христо Манолов, завърши 4-ти в общото подреждане през сезон 2017.

„Преди заминаването ни за Румъния, направихме няколко теста, за да усетим колата. Тествахме в няколко различни състояния на снега и смятам, че се ориентирахме какво можем да очакваме“, обобщава подготовката си за рали „Ковасна“ Никола Мишев.

„Условията са повече от добри. Има доволно количество сняг, на различни места компактността на снега е различна, но мисля, че това е нормално. Предполагам, че в крайна сметка трасето ще е по-скоро меко отколкото твърдо и с лед. Очакванията ми от състезанието или по-скоро желанието ми за състезанието е да направим чисто каране с добро темпо“.

Гераджиев мл. и Гаджев дебютират с новата Ford Fiesta Rally4

Георги Гераджиев мл. ще направи дебют с новия си автомобил Ford Fiesta Rally4, който закупи в края на миналата година. За румънското състезание Герата ще разчита на трикратния рали шампион на България при навигаторите Георги Гаджев. Двамата се познават отлично и единствено ще трябва да се настроят към по-различната концепция и поведение на Fiesta-та.

„Рали „Ковасна“, което много харесваме, ще бъде първото за нас с новия автомобил. Все още не го познаваме добре, но в днешния ден покарахме около 40 км. в снежен тест близо до Командау, организиран от Франческа и Норберт Майор. Това реално бяха първите ни истинки километри с този автомобил. Стъпка по стъпка Георги започна да се адаптира към колата“, споделя Георги Гаджев.

„Успяхме да покараме върху мек и пресен сняг, а после и в условия с видими „състезателни линии“. Поработихме върху настройките на окачването. Имаме да извървим още дълъг път за адаптация, но вече имаме по-голяма увереност. Колата е доста по-различна като поведение от предишната атмосферна R2-ка. Утре продължаваме с опознаването, по програма на дългите отсечки. Не предвиждаме участие в шейкдауна“.

Гераджиев мл. и Гаджев с тест преди рали Ковасна

„Тази година има значително повече сняг, в сравнение с предишните ни участия. Трудно може да се даде прогноза. Зависими сме от стартовия ред, но разбира се, не ни липсва амбция за добро представяне. Силно се надяваме ние, българските екипажи отново да бъдем в челото на генералното класиране. Радващо е, че въпреки пандемичната обстановка, ще бъдем подкрепяни от много български фенове, които са пропътували стотици километри, за да ни подкрепят в Карпатите“, споделя първите си впечатления Гаджев.

Юлиян Телийски и Александър Димитров с второ поредно участие в зимното рали

Юли Телийски и Александър Димитров ще запишат втора поредно участие в рали „Ковасна“. Въпреки, че ралитата не са приоритет за Телийски и Димитров, двамата за втори път стартират в Румъния.

Интензивната тестова сесия преди снежното рали в северната ни съседка, подсказва амбиции за добро представяне и подобряване на шестата позиция в генералното класиране от миналата година.

Резултати „на живо“ може да намерите от линка: ТУК