Юли Телийски и Александър Димитров водят в рали Ковасна след първия ден

Телийски и Димитров водят след първия ден на рали Ковасна

Юлиян Телийски и Александър Димитров (Mitsubishi Lancer Evo IX) поведоха в генералното класиране на рали „Ковасна“ след първия състезателен ден. На втора позиция се движат аржентинските състезатели Паоло Сориа / Марсело Дер Оханесян (Peugeot 208 R2), а трети е другия български екипаж – Георги Янков / Цветан Балджиев (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Георги Янков и Цветан Балджиев зададоха темпото в сутрешните етапи

Денят започна с етапна победа на Янков и Балджиев, които успяха да изпреварят аржентинците Сориа и Оханесян с 7,4 секунди. Телийски и Димитров допълниха челната тройка изоставайки с 9,6 секунди, след като са се завъртели в отсечката.

В следващия етап те наложиха темпото и постигнаха първата си етапна победа в рали състезание. Сориа и Оханесян отново бяха втори, а Георги Янков и Цветан Балджиев останаха трети.

В генералното подреждане трите екипажа запазиха позициите си, събирайки се в едва 6,9 секунди.

Георги Гераджиев мл. и Георги Гаджев записаха 5-то и 6-то време в общото класиране в първите два етапа. Така след сутрешните етапи те заемаха 6-то място във временното генерално класиране с изоставане от 59,1 секунди от лидерите. В класирането при автомобилите с един двигателен мост, двамата пловдивчани се движеха втори след Сориа и Оханесян.

Никола Мишев и Ангел Башкехайов заложиха на умерено темпо в сутрешните отсечки, като след първите 29,60 състезателни километра заемаха 14-то място в общото подреждане и 4-то в клас RC 4.

Телийски и Димитров поеха лидерството след следобедните отсечки

Лидерите във временното подреждане Георги Янков и Цветан Балджиев имаха проблеми при преминаването на третия етап „Бетасу“. Състезателите на АСК „Пловдив“ се завъртяха, като по този начин изгубиха лидерството и се смъкнаха на третото място в общото подреждане.

Аржентинците Сориа и Оханесян се възползваха и изненадващо поведоха с 3,4 секунди пред Юлиян Телийски и Александър Димитров.

Силно представяне в този етап имаха Гераджиев мл. и Гаджев, които записаха трето време в общото подреждане на етапа, изкачвайки се до четвърто място във временното класиране.

В последната отсечка за деня, Юлиян Телийски и Александър Димитров вдигнаха темпото и успяха да поведат в генералното класиране на рали „Ковасна“. Българите записаха второ време за етапа, но това бе достатъчно, за да оглавят класирането, измествайки аржентинците с 3,8 секунди. Георги Янков и Цветан Балджиев останаха трети след първите четири скоростни етапа с изоставане от 18,9 секунди от лидерите.

Георги Гераджиев мл. и Георги Гаджев завършиха деня шести в общото подреждане, затвърждавайки второто си място в клас RC 4.

Никола Мишев и Ангел Башкехайов приключиха първите четири скоростни отсечки от румънското състезание на 16-то място в генералното класиране. Двамата продължават да бъдат 4-ти в клас RC 4.

Какво предстои във втория ден?

Във втория състезателен ден екипажите трябва да преминат през нови четири скоростни отсечки. Общата им дължина е 34 километра. Награждаването на призьорите в 15-то зимно рали „Ковасна“ ще се състои в 14 часа.

Класиране след първия състезателен ден на рали „Ковасна“ 2022

ПилотНавигаторНационалностАвтомобилСъст. време
1Ю. ТелийскиА. ДимитровBG / BGMitsubishi Lancer Evo IX43:19,9 м.
2П. СориаМ. Дер ОханесянARG / ARGPeugeot 208 R2+ 3,8 с.
3Г. ЯнковЦ. БалджиевBG / BGMitsubishi Lancer Evo IX+ 18,9 с.
4Д. ФишерЗ. БунаHUN / HUNSubaru Impreza+ 1:15,6 м.
5Т. ЧиолтанА. ПопаROU / ROUSubaru Impreza+ 1:35,4 м.
6Г. Гераджиев мл.Г. ГаджевBG / BGFord Fiesta Rally4+ 1:36,5 м.
16Н. Мишев А. БашкехайовBG / BGPeugeot 208 Rally4+ 6:36,8 м.
Резултати от рали „Ковасна“ 2022ТУК