Двоен български триумф в рали Ковасна 2022

Двоен български триумф в рали Ковасна

С двоен български триумф завърши 15-то издание на рали „Ковасна“. Юлиян Телийски и Александър Димитров (Mitsubishi Lancer Evo IX) извоюваха своята първа победа като екипаж в рали състезанията. Румънската снежна надпревара бе едва второто рали състезание в кариерата на Юли Телийски, но с премерена езда и доза късмет, той успя да достигне до своя първи рали труимф. За Александър Димитров това също е първа победа в генерално класиране на рали състезание, след като неговата навигаторска кариера включваше няколко сезона с Мартин Стойчев между 2002 и 2006-та година.

На второ място с изоставане от 30,9 секунди завършиха Георги Янков и Цветан Балджиев (Mitsubishi Lancer Evo IX). За тандема на АСК „Пловдив“ това е най-доброто класиране в румънското състезание до момента.

На трета позиция завършиха аржентинците Паоло Сориа / Марсело Дер Оханесян (Peugeot 208 R2) с пасив от 1:31,1 минути.

Силно начало на деня за Янков, проблеми за Телийски

Вторият състезателен ден на рали „Ковасна“ започна с етапна победа за Георги Янков и Цветан Балджиев. Въпреки, че автомобилът им загасна на няколко пъти в откривящия деня етап заради проблем с ключ масата, те успяха да запишат време с 11,7 секунди по-добро от това на Телийски и Димитров. Оказа се, че временните водачи в ралито също имат своите главоболия – турбината на тяхното Mitsubishi спира да работи на около 2 км. след старта на отсечката.

Въпреки проблимите с колата, Телийски и Димитров записаха етапна победа във втората отсечка за деня, като успяха да върнат 4 секунди от загубения спрямо Янков и Балджиев аванс. За Георги и Цветан този втори етап предложи доста нервен момент, след като след скок на бърз участък пред тях, напреки на пътя, се оказва автомобилът на аржентинците Сориа и Дер Оханесян. Само благодарение на бързата реакция на публиката, която успява да предупреди родния екипаж, не се стига до тежък инцидент.

Грешката на аржентинците им коства над минута закъснение, което ги извади от борбата за първата позиция.

След вчерашния тежък ден, Георги Гераджиев мл. и Георги Гаджев (Ford Fiesta Rally4) записаха 8-мо и 6-то време в първите два етапа. Българите отстъпиха на 9-та позиция в общото подреждане, но запазиха шансове да атакуват екипажите пред тях, а 5-тата позиция бе напълно реална.

С уверено темпо започнаха втория състезателен ден и Никола Мишев и Ангел Башкехайов (Peugeot 208 Rally4). Двамата записаха съответно 13-то и 11-то време в първите отсечки за деня, изкачвайки се с една позиция в генералното класиране спрямо първия ден.

Две завъртания спряха Янков и Балджиев в борбата за дебютна победа

Две завъртания в седмия скоростен етап не позволиха на Георги Янков и Цветан Балджиев да упражнят по-сериозен натиск върху Юлиян Телийски и Александър Димитров. Така за Телийски и Димитров последния етап трябваше да премине без излишни рискове, за да запишат първата си победа в рали, при това в едва втория си старт като екипаж.

С втората си позиция в рали „Ковасна“ 2022, Георги Янков и Цветан Балджиев записаха най-доброто си класиране в румънското състезание. Това е осмо участие за Янков и седмо за Балджиев в снежното рали.

Трети в генералното подреждане се класираха арженците Сориа и Дер Оханесян, които спечелиха борбата при автомобилите с един двигателен мост.

В следобедните отсечки Георги Гераджиев мл. и Георги Гаджев увеличиха темпото и записаха 6-то и 5-то място, което ги изкачи до петата позиция в крайното генерално класиране на рали „Ковасна“ 2022. Екипажът на АСК „Пловдив“ запази и втората си позиция в клас RC 4.

Никола Мишев и Ангел Башкехайов също засилиха темпото и логично започнаха да записват времена близо до топ 10. Това им позволи да се изкачат до 12-та позиция в крайното класиране, гарантирайки си и 4-то място в клас RC 4. Тяхното темпо вървеше нагоре през цялото състезание показвайки, че на родните екипажи са необходими повече участия в силни ралита, за да бъдат конкуретни.

Крайно класиране в рали „Ковасна“ 2022

Поз.ПилотНавигаторНационалностАвтомобилСъст. време
1.Ю. ТелийскиА. ДимитровBG / BGMitsubishi Lancer Evo IX1:08:29.1 ч.
2.Г. ЯнковЦ. БалджиевBG / BGMitsubishi Lancer Evo IX+ 30,9 с.
3.П. СориаМ. Дер ОханесянARG / ARGPeugeot 208 R2+ 1:31,1 м.
4.М. ЧиолтанИ. ПопаROU / ROUSubaru Impreza+ 1:52,2 м.
5.Г. Гераджиев мл.Г. ГаджевBG / BGFord Fiesta Rally4+ 2:41,1 м.
6.Г. КовачЛ. ТекерешHU / HUSubaru Impreza STI N12+ 2:51,1 м.
12.Н. МишевА. БашкехайовBG / BGPeugeot 208 Rally4+ 9:15,2 м.
Резултати: ТУК