Какво казаха българите след финала на рали Ковасна

Какво казаха българите след финала на рали Ковасна

15-то издание на рали „Ковасна“ завърши с двойна българска победа – Юлиян Телийски и Александър Димитров извоюваха своя първи триумф, а Георги Янков и Цветан Балджиев завършиха втори. Останалите родни представители също се представиха достойно – Георги Гераджиев мл. и Георги Гаджев завършиха 5-ти в общото подреждане и втори в клас RC 4, докато Никола Мишев и Ангел Башкехайов натрупаха ценен опит по снежните пътища на Румъния записвайки 14-то място в генералното и 4-то в клас RC 4.

Юлиян Телийски (Mitsubishi Lancer Evo IX), първо място:

„Днешният ден за нас мина с безброй емоции, натрупахме безценен опит! Останахме без турбо на около 2 км. след старта на първата отсечка за деня. Колата нямаше сила от ниски обороти, само във високите имаше някаква мощност. Но се оправихме, късмета беше на наша страна На следващата отсечка рискувахме доста. Рано е да мислим за други състезания“.

Георги Янков (Mitsubishi Lancer Evo IX), второ място:

„Още в първия етап имахме проблеми – колата загасна на няколко пъти. Докато запалим, разговорното се рестартираше и в първите завои беше много трудно. Въпреки това, успяхме да постигнем първо време. В следващата отсечка имахме инфарктен момент – точно пред нас, на бърза секция и след скок, се беше завъртял аржентинския екипаж и автомобилът им бе в средата на пътя. Благодарение на публиката успяхме да намалим и почти да спрем, за да се разминем. В следващата отсечка се завъртяхме два пъти и загубихме много време. В последния етап карахме внимателно, но на финала времето ни беше добро“.

Георги Гераджиев мл. (Ford Fiesta Rally4), пето място:

„Днес започна доста неприятно, като колата отново беше много трудна за каране, особено в бързите части, но и условията бяха по-лоши заради многото мек сняг по пътя. След сервиза направих промени по настройките, което ни помогна да бъдем малко по-бързи, но в никакъв случай, колкото всъщност е възможно с подобен автомобил. Като цяло, класирането ни изглежда по-добре отколкото всъщност е. Просто новата Fiesta иска много по-прецизни настройки и управление с различна нагласа. Условията тази година в Командау бяха много коварни и това ни попречи за по-бързото свикване с рали четворката. Засега нямам конкретни планове за годината“.

Никола Мишев (Peugeot 208 Rally4), дванадесето място:

„Днес състезанието мина много добре за нас. Още в първата отсечка стартирахме с високо темпо и минахаме 2-3 позиции напред в генералното. След това затвърдихме и продължихме така. Опитът, който натрупахме с тази кола на тези условия е изключително полезен. Страхотен уикенд за старт на сезона. От една страна тренировъчно, а от друга със състезателен характер. Има, разбира се, какво да учим за този автомобил и такъв тип трасета с ниско сцепление, каквито нямаме в България, но това е пътя и сме много доволни“.

Крайните резултати от рали „Ковасна“ 2022 може да видите ТУК