Анонсираха пет старта в Българския рали шампионат за сезон 2022

Анонсираха пет старта в Българския рали шампионат

Рали „Твърдица“ открива битката за титлите през 2022-ра година

Автомобилна федерация на България, която към момента администрира автомобилните спортове у нас, ананонсира пет старта в Българския рали шампионат за сезон 2022. Базирайки се на плановете на АФБ, сезонът трябва да стартира едва в средата на юни – шампионатът ще бъде открит с рали „Твърдица“. Стартът на родното рали първенство се очаква с огромен интерес, тъй като четири наши екипажа ще атакуват титлата с равностойни автомобили Rally2. В останалите класове също се очакват нови качествени попълнения.

Рали „Сливен“ – със звездичка и аут от Балканския рали трофей

За втори кръг е посочено рали „Сливен“, но със звездичка до името си. Припомняме, че състезанието не бе включено в календара на Балканския рали трофей на FIA за настоящата година. Състезанието бе отказано от националната спортна власт и Съюза на българските автомобилисти, които не го заявиха пред FIA под предлог, че е получило т. нар. „син картон“ за организацията си през миналата година.

Рали „България“ с нетрадиционна дата и потенциална нова локация

Най-престижното, поне на документи, рали у нас ще се проведе в началото на септември и ще бъде трети кръг от родния шампионат. Рали „България“ ще е единственото българско рали в Балканския рали трофей. Много е вероятно ралито да напусне Варна и да се отправи към Велико Търново, като вече се проведени опознавателни обиколки на региона за конфигуриране на маршрут за настоящото 52-ро издание.

Българския рали шампионат отново ще пътува до Врнячка баня

За пета поредна година, екипажите участващи в Българския рали шампионат ще трябва да пътуват до Врнячка баня. Най-престижното сръбско рали отново е част от родното първенство, както и кръг от Балканския рали трофей. През миналия сезон, доминацията на българските отбори бе видима.

Сезонът завършва в Шумен

Плановете на АФБ са сезонът в Българския рали шампионат да завърши в Шумен. Рали „Стари Столици“ сложи край на родното първенство и през миналата година, предлагайки сложни метеорологични условия. През тази година, шуменското рали ще се очаква с огромен интерес заради местния екипаж Мартин Сурилов и Здравко Здравков, които се включват за борбата за титлата с напълно конкуретноспособен автомобил на лидерите в шампионата – Citroen C3 Rally2.

Календар на състезанията в Българския рали шампионат обявен от АФБ

КръгСъстезаниеДати
1Рали „Твърдица“ 202211 – 12 юни
2Рали „Сливен“ 2022*09 – 10 юли
3Рали „България“02 – 04 септември
4Рали „Сърбия“24 – 25 септември
5Рали „Стари Столици“ 202215 – 16 октомври