Игнат Исаев и Йордан Йорданов втори след първия ден на рали Марамуреш

Игнат Исаев и Йордан Йорданов завършиха първия ден на рали „Марамуреш“ 2022 на второ място в генералното класиране. Българският екипаж прави забележително представяне, след като е само на 7,6 сек. от временните лидери Симоне Темпестини и Серджи Иту (Porsche 997 GT3), при дебюта си с Skoda Fabia R5.

Тежки метеорологични условия по отсечките край Бая Маре

Денят започна с тежки метеорологични условия за участващите екипажи. Отсечките бяха мокри, което предвещаваше трудности.

В откриващия състезанието етап, Исаев и Йорданов записаха второ време, на едва 2,6 сек. след деветкратния шампион на северните съседи Симоне Темпестини. Българите успяха да натрупат добра преднина пред другия силен екипаж на Napoca Rally Academy Богдан Маришка / Себастиан Иту (Ford Fiesta Rally2).

В следващите два етапа до обедния сервиз, родния екипаж записа две трети места. Разликата с Темпестини се увеличи на 14,8 секунди, а Маришка и Иту се доближиха на 3,3 сек. от Исаев и Йорданов.

Две от следобедните отсечки бяха отменени заради тежка катострофа и лоши условия

Следобедните минавания започнаха повече от отлично за българите. Исаев и Йорданов спечелиха първата си етапа победа в ралито, успявайки да постигнат с 2,9 сек. по-добре време от това на лидерите в състезанието Темпестини и Иту.

В следващия етап се случи тежка катастрофа. Богдан Маришка и Себастиан Иту излетяха от пътя и се удариха в дърво. По информация от организаторите на ралито, които веднага прекратиха отсечката, двамата са добре.

Следващия етап също бе отменен поради влошаващите се условия и така класирането след специален етап 4 се запази.

Eтапна победа в супер-специалния етап доближи Исаев и Йорданов до първото място

Втората етапна победа на Игнат Исаев и Йордан Йорданов в състезанието ги доближи 7,6 сек. от първата позиция след края на първия състезателен ден. Българите бяха най-бързи по мокрите улици на Бая Маре.

Победата в рали „Марамуреш“ 2022 ще се реши в две дълги отсечки. „Кодро Бутещи“ и пауър отсечката на състезанието са с дължина от над 20 километра.