Сурилов и Здравков в битка за второто място, Стратиева и Аврамов със стабилно представяне в първия ден на рали Арджеш

Сурилов и Здравков в битка за второто място, Стратиева и Аврамов със стабилно представяне
Снимка: Драгомир Петров

Мартин Сурилов и Здравко Здравков (MS Rally Team, Citroen C3 Rally2) се представиха силно в първия състезателен ден на рали „Арджеш“. Родният екипаж заема трето място в генералното класиране на състезанието, като изостават с едва 7 секунди от втората позиция. След първия състезателен ден тя се заема от Андрей Гъртофан и Дору Врая (Skoda Fabia R5). Изоставането на българите от лидерите в състезанието Себастиан Барбу / Богдан Янчу (Skoda Fabia R5) е 1:16,9 минути.

Екатерина Стратиева и Георги Аврамов, които са втория български екипаж в рали „Арджеш“, имаха сравнително успешен ден. Двамата се движиха със стабилно темпо, но грешка в последния етап ги изпрати на 34-та позиция след първите пет скоростни отсечки.

Дребни проблеми и спорни решения на ръководството на състезанието лишиха Сурилов и Здравков от възможността да се борят за първата позиция в рали „Арджеш“.

Необяснимо за публика и специалисти, ръководството на състезанието реши да даде 12-та стартова позиция за Мартин Сурилов и Здравко Здравков за първия състезателен ден на рали „Арджеш“. Въпреки липсата на опит с автомобил Rally2, българите не веднъж са доказвали, че са изключително бърз екипаж, а позиционирането им толкова назад в стартовия списък, неминуемо ги поставяше в неизгодна позиция.

Въпреки това, Сурилов и Здравков започнаха с второ време в първата скоростна отсечка. Екипажът на МS Rally Team изостана с 13,4 сек. от временните лидери Барбу и Янчу. Във втория етап, родните състезатели отново бяха втори, този път на 2,3 сек., а в интервю след финала на отсечката, Сурилов сподели, че има проблеми с разговорното устройство и ритъма на пилотиране.

Още в следващата отсечка, Мартин и Здравко постигнаха своята първа етапна победа с новия автомобил. Те изпревариха с 2,5 сек. временните лидери, свивайки разликата до 13,2 секунди.

Сериозен инцидент с румънския екипаж Жан Туту / Eуген Ротару (Skoda Fabia R5) наложи прекратяването на специален етап 4. Само три екипажа успяха да преминат нормално през отсечката, а останалите получиха служебни времена.

Организаторите решиха да дадат на Мартин Сурилов и Здравко Здравков време, което бе с 13,2 сек. по-слабо от това на Барбу и Янчу. Така разликата преди последната отсечка за деня набъбна двойно – 26,4 секунди.

В супер-специалния етап, българите нямаха късмет. Скъсани ленти, ограничаващи трасето на етапа, са заблудили родния екипаж, като автомобилът им е загаснал. В крайна сметка, загубените 50 секунди ги изпратиха от второ на трето място преди последните четири отсечки през утрешния ден.

Стабилно темпо за Стратиева и Аврамов през първия ден, но разочарование в края му.

Екатерина Стратиева и Георги Аврамов имаха противоречив първи ден в рали „Арджеш“. Екипажът на Астра Рейсинг поддържаше стабилно темпо и постепенно се изкачваше в генералното класиране на състезанието. Преди последната супер-специална отсечка, двамата бяха в топ 20 на общото подреждане.

Снимка: Драгомир Петров

Допълнителната обиколка в супер-специалния етап, която родния екипаж допусна, ги изпрати на 34-та позиция в края на първия ден. В клас RC 4 Стратиева и Аврамов са на девето място.

Четири скоростни етапа и 43 състезателни километра очакват екипажите през втория ден.

Четири скоростни етапа предстоят в програмата на втория състезателен ден на рали „Арджеш“. Общата им дължина е 43 състезателни километра. Екипажите ще преминат по два пъти през отсечките „Годени“ и „Матеяш“.